Wandelen en fietsen

Wandel- en fiets-app 800 jaar Sinaai

Zo levendig Sinaai nu is, zo levendig is ons dorp al 800 jaar. Het is een boeiende gemeente die zeker een daguitstap waard is.
De groene boorden van de gemeente, verschillende oude gebouwen met een rijke geschiedenis getuigen hiervan. Ooit stond de bakermat van het Waasland, de  zeer invloedrijke Boudelo-abdij, in onze gemeente.

Nog een interessant gegeven? Sinaai bracht ooit met Edgar Tinel een groot musicus voort. Hij zorgde op het einde van de 19e eeuw voor een uitgebreid muziekrepertorium. Dat hij al eens graag een glaasje dronk, mag niet verbazen, want Sinaai telt in zijn geschiedenis 5 brouwerijen…

app sinaai leeft 800 jaarSamen met deze weetjes zijn nog heel wat andere waardevolle fenomenen volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van Sinaai zetten we die verborgen schatten op een bijzondere manier in de kijker: met een interactieve wandel- en fietstocht.

Terwijl je geniet van rust en natuur in een mooie regio tijdens één van deze tochten, gidst uw smartphone u langs plaatsen met een bijzondere geschiedenis.

Installeer de erfgoedapp op je smartphone, en selecteer ‘wandeling’ of ‘fietstocht’ van 800 jaar Sinaai’, naargelang van je plannen. Uw smartphone begeleidt je als een echte gids, en leidt je langsheen verschillende aspecten uit de geschiedenis van ons dorpje, zoals de brouwerijen, strijdtonelen, Heerlijkheden, het poppentheater van Weymersch, de abdij van Boudelo, en ga zo maar door. In totaal zijn er 14 infopunten of bakens uitgewerkt, waar telkens een boeiend thema aan bod komt. De infopunten werden voorzien van een informatiebord. Elk van deze borden kan je startpunt zijn, je hoeft dus niet aan jeugdontmoetingscentrum Troelant te starten, mocht je dat niet wensen!

De wandeling is 8,5 kilometer lang, de fietstocht 32 km. Alle wegen zijn goed verhard en dus vlot berijdbaar, behalve een klein stukje van beide routes waar het iets moeilijker wordt voor rolstoelen of kinderwagentjes, maar zeker niet onmogelijk.

De tochten zijn voor iedereen toegankelijk! Met je smartphone, de erfgoedapp geïnstalleerd en mobiel internet. Een plannetje zit niet in de app, maar de app toont jou op welke plaatsen nog info te vinden is. Het plannetje met de uitgestippelde routes vind je gratis in het gemeentehuis en in de bib in Sinaai, en op de toeristische dienst te Sint-Niklaas.

Heb je geen smartphone, hoeft dit geen probleem te zijn. Er werd namelijk een leuke gids ontwikkeld die aan € 5,00 wordt aangeboden. U kan deze vinden bij de toeristische dienst van Sint-Niklaas.

U kan de gids ook downloaden op Ontdek Sint-Niklaas of via onderstaande links.

Boekje 800 jaar SinaaiRoute 800 jaar Sinaai

 

Wandelen

Wandel- en fietsnetwerk Moertvaartvallei

Download hier de kaart.

 

Fondatie van Boudeloroute

wandelen in sinaai

Wandel langs voormalige abdijgronden ten noorden van Sinaai, voorbij mooie natuurplekjes: vochtig grasland, hakhoutbossen, loofbos en populieren- en knotwilgrijen. Een buitenkans voor wie echt een rustig gebied zoekt!

Praktische info:

 

Regionale GR Sinaai – Daknam – Sinaai

wandelen in sinaai

wandelen in sinaaiEen ode aan trage wegen, geniet van de stilte. Het Waasland staat bekend als een uitstekend wandelgebied,ook deze wandeling zal je zeker weten te bekoren. Ze voert je door een gevarieerd open landschap afgewisseld met bosrijke gebieden. In de Fondatie van Boudelo ontdek en hoor je werkelijk de stilte. Het is een restant uit lang vervlogen tijden, nu een van de stiltegebieden in Vlaanderen. Het pad langs de kronkelende Moervaart is een prachtig stukje natuur. Je laat de stilte achter je en je bereikt Daknam. Velen denken dat Reinaert in dit stemmige dorp heeft geleefd. Even ga je in de richting van de stad Lokeren maar alweer kies je resoluut voor de rust en uiteindelijk bereik je Sinaai, het begin- en eindpunt van deze wandeling. Deze dagtocht laat je kennismaken met een heel mooi deel van de Streek- GR Reynaertland.
Kortom: in het spoor van de vos door het zoete land van Waas.

Praktische info:

 

Loopomlopen

wandelen in sinaai

In oktober 2014 werden 2 bewegwijzerde loopomlopen geopend: een van 5,4 km en een van 10,6 km. De omlopen zijn quasi verkeersvrij en hoofdzakelijk onverhard. Het parcours brengt je naar het bosrijke gebied op de stuifzandrug tussen Boskapel en Puivelde. Ook met de fiets vlot bereidbaar.

Praktische info:

Fietsen

Het landelijke Sinaai kon niet ontbreken op fietsnet-knooppuntenroute. Met knooppunten 30 en 31 ben je vlak bij het station van Sinaai, of op 3 minuten afstand van de afrit Waasmunster van de E17. Maar evengoed ben je met de fiets op 3 minuten afstand van knooppunt 25, en op diezelfde afstand ligt het bosrijke gebied op de stuifzandrug van Belsele/Sinaai. Knooppunten 92 en 97 brengen je midden de natuur, midden de stilte. Een aanrader!

Meer info: www.fietsnet.be/routeplanner

 

Wandel- en fietsnetwerk Moertvaartvallei

Download hier de kaart.

 

Landschapsroute

landschapsroute sinaaiIn 1996 werd door de plaatselijke Werkgroep Leefmilieu Sinaai (WLS) een fietsroute gerealiseerd die je laat kennismaken met de pracht en de rust van ons landelijke Sinaai.
Je bent nooit verder dan 5 km verwijderd van het dorpscentrum, maar je waant je meer dan ooit midden in de natuur. Niet alleen een aanrader; een MUST!

Praktische info:

 

Canteclaerroute

fietsen in sinaai

Rij vanuit Stekene langs de Stekense Vaart naar de prachtige dries van Sinaai. Fiets langs de Moervaartmeersen naar Lokeren en het stemmige dorpje Daknam. Ga over een tot fietspad omgevormde oude spoorwegbedding, dus grotendeels autovrij!

Praktische info:

 

Trage Wegen Sinaai: